Wat betekent de nieuwe regelgeving CSRD en ESG voor ons en wat doen wij daarmee?

Wat de nieuwe regelgeving CSRD en ESG voor ons als spuitgietbedrijf betekent en waar wij onze klant mee kunnen ondersteunen, staat hieronder omschreven. De afkorting CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive en is een Europese richtlijn voor duurzaamheidsverslaggeving. De afkorting ESG staat voor Environmental, Social & Governance. Het houdt in dat factoren als energieverbruik, klimaat, beschikbaarheid van grondstoffen, gezondheid, veiligheid en goed ondernemingsbestuur worden meegewogen bij de selectie en het beheer van deelnemingen in bedrijven.

Hydratec Industries, onze moedermaatschappij, is beursgenoteerd en zal in 2025 een ESG-rapportage dienen op te leveren over 2024 omtrent de activiteiten op het vlak van milieu, maatschappij en governance. Tevens is Hydratec binnen de CSRD-richtlijn verplicht verantwoording af te leggen over de impact van het bedrijf op mens en klimaat.

Wij zitten vooraan in de keten en willen klanten helpen hun ESG-doelstellingen te realiseren met onze oplossingen. Zodat de brand owners en oem’ers  waar wij zaken mee doen, zich kunnen onderscheiden en een voorsprong kunnen opbouwen ten opzichte van hun concurrenten. Als spuitgietbedrijf zien wij met name mogelijkheden om stappen te zetten op de thema’s klimaatverandering en grondstoffen-gebruik/circulaire economie. Het circulair maken van kunststoffen heeft een flinke positieve impact. Onze klanten ondersteunen wij daarin om hun ontwerp, door het toepassen van design voor circularity, hiervoor gereed te maken. Een voorbeeld is daarvan de kettingkast met geïntegreerde motorcover die wij samen met de Koninklijke Gazelle hebben ontwikkeld.

Om nog slimmer duurzame kunststoffen in te zetten en onze carbon footprint te verlagen, zijn wij samen met onze klant “Koninklijke Gazelle”  voor circulaire plastics een subsidieproject opgestart binnen de TKI Energie en Industrie. Diverse kennispartners zijn daarbij betrokken, waaronder Polymer Science Park in Zwolle, matrijzenbouwer Brisk-Kumet in Haarlem, Ultrapolymers in Ede en het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT) in Amersfoort. De toeleverketen willen wij beter inrichten en meer kennis op doen rond “design for disassembly”  en “design for circularity”  om het recycleren van de kunststof onderdelen nog eenvoudiger te maken.

Over dit onderwerp is hieronder ons artikel in het managementblad Link magazine van november 2023 te lezen met een interview van onze directeur Hans Kolnaar en onze klant Koninklijke Gazelle, vertegenwoordig door Ruud Nijhof. Klik hier voor het originele artikel op :circulaire economie – LINK (linkmagazine.nl)

Afbeelding met tekst en beschrijving circulair ondernemen over meer toegevoegde waarde en een kleinere footprint
Deel dit bericht: